Toplinska izolacija poda iznad otvorenog ili negrijanog prostora

Balcony under snowPreporuka stručnjaka - pod iznad negrijanog podruma izolirajte s 10 cm toplinske izolacije. Koje podove se ne isplati izolirati? U nastavku članka pročitajte sve o toplinskoj izolaciji podova.

Prema Tehničkom propisu o racionalnoj upotrebi energije i toplinske zaštite u zgradama minimalna debljina toplinske izolacije je od 7 do 8 cm za podove iznad prostorija koje se griju i 10 cm za podove prema vanjskom zraku. Ako postoji sustav podnog grijanja, te veličine treba uvećati za 3 cm. Ipak, preporuka većine stručnjaka je da pod iznad negrijanog podruma izolirate s 10 cm toplinske izolacije, jer na taj način možete smanjiti ukupne gubitke topline za čak 60%.

Ako je temperaturna razlika između zagrijanog i umjereno zagrijanog prostora mala, odnosno manja od 4-5 °C, toplinska izolacija se gotovo i ne isplati, stoga se samo znatno hladnije prostorije toplinski izoliraju.

Kako toplinski izolirati podove?

Toplinska izolacija podova na tlu postavlja se najčešće iznad donje betonske podloge, zaštićuje se folijom, preko koje se izvodi armirani estrih cca 4-6 cm kao podloga za podne obloge. Izolacijske ploče od raznih vrsti materijala moraju biti dovoljno tvrde da podnesu stalna i pokretna opterećenja podova. Moguća je toplinska izolacija poda sastavljena od dva sloja, donjeg koji je tvrđi i gornjeg koji je mekši, kako bi se spriječio prijenos zvuka. 

Kod potrebe za većom debljinom toplinske izolacije, visina svih slojeva iznad nosive stropne konstrukcije iznad negrijanog prostora može biti od 14 do 16 cm, što se može iskoristiti za polaganje instalacijskih cijevi u tom sloju.

Pod nadzemnih etaža u kući nije potrebno toplinski izolirati, osim u slučaju da se nalazi iznad otvorenih ili negrijanih prostorija kao što su garaže. Kod toplinske izolacije krova ili stropa prema negrijanom tavanu prostor štiti od gubitka topline u sezoni grijanja, ali jednako tako i od pregrijavanja ljeti.

IZVOR: www.24sata.hr

logoc

logob

 

 

KISELJAK  |  +387 (0) 63 338 070  |  info@estrichpuljic.com

 

designer17