Epoksidi i poliuretani

autoleveling epoxy resin floors for the home 1 resin floorKada se radi o postavljanju novih industrijskih podova, od samog starta se vodi računa o proceduri za ugradnju namjenskog poda. Na temelju prohtjeva samog objekta čijoj gradnji se pristupa pravi se projekt. Dakle kada ugrađujete novi pod nemojte štedjeti na konzultacijama jer je bitno prije ugradnje industrijskog poda znati sve, od materijala do izvođača.

Ovisno od prisutnog kemijskog, mehaničkog i toplinskog opterećenje, specificira se i projektira odgovarajući tip poda, koji po svojim karakteristikama mora zadovoljiti sve te parametre. Ove vrste industrijskih podova su obvezne kada postoji bilo koja kombinacija kemijskih i termičkih utjecaja.

U upotrebi su najčešće podovi na bazi epoksidne i poliuretanske smole, mada se prema nekim specifičnim ekstremnim uvjetima i zahtijevima primjenjuju i posebni podovi s posebnim dodacima ili na drugoj bazi.
Epoksidni podovi imaju veliku čvrstoću na tlak i otpornost na habanje. Kemijski su otporniji više na baze a manje na kiseline, nisu termoplastični, međutim kada su izloženi UV zračenju mijenjaju boju a izdržavaju temperature od -40 ⁰C do + 80⁰ C.

Poliuretanski podovi za razliku od epoksidnih podova su manje čvrsti više su elastični i fleksibilni, otporniji su na kiseline a manje na bazne medije, imaju kraće vrijeme ugradnje, CV su otporni a znatno su otporniji na temperaturne šokove u temperaturnom intervalu od -40 ⁰C do + 120⁰C.

Tehnologija izrade
Jedan od važnih uvjeta nakon odabira odgovarajućeg tipa poda jeste izrada i priprema kvalitetne betonske podloge, a što je uvjet za pravilno apliciranje, kvalitetu i trajnost buduće podne obloge.
Betonska podloga mora odležati 28 dana sa završenim procesom hidratizacija, čvrstoće min MB 30, s maksimalnim postotkom vlage od 4%, ravna, površinski blago perdašena, bez segregacija i isplivavanja cementnog mlijeka i sa donje strane propisno hidroizolovani (ako se radi o prizemnim prostorijama ) au cilju sprječavanja prodora kapilarne vlage.

Ukoliko se radi o staroj zamašćenoj, zaprljanoj betonskoj podlozi, neophodno je masnoće i prljavštine mehanički ukloniti, odstraniti sve grbine i eventualne labavo vezane dijelove betona, a neravnine u podlozi popuniti odgovarajućim reparaturnim žbukama.
Da bi se dobila što ravnija podloga za finalno izvođenje ovih podova, preporučljivo je i neophodno preko betonske podloge izvesti izravnavajući sloj od samonivelirajuće cementne mase, odgovarajuće debljine, koje pored cementa kao veziva u svom sastavu imaju polimere i specijalne dodatke, koje im omogućuju brzo vezivanje , odnosno brzi prirast čvrstoće kao i samorazlivajuće svojstvo.
Optimalna temperatura prostorija za ugradnju ovih materijala je u rasponu od +15 ⁰C do + 25⁰ C.
Ispod + 10⁰C ne preporučuje se aplikacija materijala na bazi epoksidne i poliuretanske smole.

Ukoliko repariram postojeći pod, uslijed dotrajalosti poda ili promjene proizvodnje (namjene poda) pod određenim okolnostima se pristupa sustavu koji odgovora kriterijima kavliteta i kvantiteta. Često puta sama reparacija poda košta više od ugradnje novog poda. Da bi se troškovi sveli na minimum a zaštitio interes investitora i dobio traženi kvalitetu važno je pristupiti detaljnom sagledavanju stanja postojećeg poda. Naravno, poželjno je pristupiti izradi idejnog projekta i nakon stručnih konzultacija IZMEĐU projektanta-proizvođača i izvođača pristupiti izradi glavnog projekta koji je temelj kvalitetne gradnje.
Nažalost, u zadnjih dvadesetak godina naša država kaska za suvremenim svjetskim trendovima u oblasti kvalitetne au isto vrijeme i ekonomične građevine tako je i sa industrijskim podovima.

Epoksidni protiuklizni podovi
Izvode se ako je pod konstantno izložen mokrom opterećenju vodom, strojnim uljem ili drugim agenasa, kao protivklizna površinska varijanta.
Protuklizna površinska struktura se postiže tako što se svježe izvedeni epoksidni samorazlijevajući pod pospe kvarcnim pijeskom odgovarajuće granulacije (utrošak cca. 5,00 kg / m2) i nakon uklanjanja nevezanog kvarcnog pijeska izvedi se zavrsana impregnacija podnih površina epoksidnom premazom mu odgovarajućoj nijansi prema RAL karti. Debljina ovakvog proivkliznog poda je uglavnom 3-5mm.

Poliuretanski podovi
Poliuretanski podovi izvode se u debljini od 4 i više, a sastoje se od poliuretanske smole kao veziva, posebnih punila, cementa i drugih dodataka,
Ovako projektirani podovi izdržavaju kontinuirana, ekstremna kemijska i termička opterećenja, kao što su prostorije izložene konstantnim termičkim toplinskim udarima, odnosno temperaturnim šokovima, kombiniranim sa stalnim mokrim kemijskim opterećenjem podova.
Pod je prohodan je za lakša opterećenja već nakon 12 sati, pri temperaturi prostorije od + 20⁰ C, a pod potpuno mehaničko, kemijsko i toplinsko opterećenje pušta se 4 dana od završetka ugradnje.
Poliuretanske podove možemo podijeliti na sljedeće:
- Samorazlivajuće podove, debljine 2-3mm
- Protuklizne podove, debljine 3-4mm
- Podove za ekstremna kemijska i termička opterećenja.
Antistatik podovi se izvode se u prostorijama gdje je gdje dolazi do stvaranja statičkog elektriciteta au cilju njegovog kontinuiranog odvođenja, kao što su podatkovni centri, pošte, operacijske sale, farbare, lakirnice, proizvodni pogoni i skladišta eksplozivnog i lako zapaljivog materijala itd.

IZVOR: www.podovi.org

logoc

logob

 

 

KISELJAK  |  +387 (0) 63 338 070  |  info@estrichpuljic.com

 

designer17